nl / en
logo
Blog > Frisse tips

Duidelijk communiceren

21 februari 2024

Onze overprikkelde geest krijgt constante informatiestromen te verwerken en het wordt steeds moeilijker om lang geconcentreerd te blijven. Met steeds kortere aandachtspannen is de kunst van kort en krachtig communiceren van onschatbare waarde. De kunst om je boodschap helder en beknopt over te brengen, is niet langer slechts een handige vaardigheid, maar eerder een noodzakelijke sleutel tot effectieve interactie.

7 tips om je boodschap krachtig over te brengen:

1. Wees direct 

Vermijd om je boodschap te verpakken. Ga rechtstreeks naar de kern ervan: wat wil je overbrengen? Directheid vergroot het begrip.

2. Gebruik actieve woorden 

Versterk je boodschap met werkwoorden die actie aangeven. Actieve woorden maken je boodschap dynamischer en duidelijker.

3. Vermijd overbodige details 

Overbodige details kunnen de boodschap vertroebelen. Hou het simpel en helder. Maak je punt, vermijd te veel kadering.

4. Hou zinnen kort 

Focus op de essentie. Welke boodschap wil je overbrengen? Beperk elke zin tot één idee of actie. Bij schriftelijke communicatie: herlees je tekst, verwijder adjectieven en breek te lange zinnen af.  

5. Gebruik begrijpelijke taal 

Vermijd jargon en technisch taalgebruik, tenzij je zeker weet dat je doelgroep het begrijpt. Eenvoudige woorden voorkomen ruis in je communicatie.

6.  Gebruik opsommingstekens 

In schriftelijke communicatie kan je gebruik maken van opsommingstekens.  
Genummerde lijstjes en bullets houden de communicatie overzichtelijk en gemakkelijk te scannen. Hierdoor wordt de essentie sneller begrepen.

7. Tone of voice 

Stem de toon van je communicatie af op de context en de relatie met de ontvanger. Een vriendelijke, respectvolle toon draagt bij aan duidelijke communicatie.

Terug